Mercedes-Benz eActros 600 International Truck of the Year 2025!

De Mercedes-Benz eActros 600 is verkozen tot International Truck of the Year 2025, een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de vrachtwagen die de grootste bijdrage levert aan de transportsector. Dit jaar ging de prijs naar de eActros 600, die met 88 stemmen de Volvo Aero-range en de elektrische Iveco S-Way versloeg. De prijs werd uitgereikt tijdens het ‘Stars of the Year’ Gala in Hannover aan Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks.

De eActros 600, een volledig elektrische vrachtwagen, heeft indruk gemaakt op de jury dankzij zijn geavanceerde aerodynamische ontwerp, comfortabele cabine en uitzonderlijke prestaties. Met een actieradius van meer dan 500 kilometer, zelfs bij een volledig geladen combinatie van 40 ton, biedt de truck niet alleen een krachtige rijervaring, maar draagt hij ook bij aan de duurzaamheid van de transportsector. De aandrijflijn bestaat uit twee elektromotoren van 400 kW en LFP-batterijen van elk 207 kWh, wat zorgt voor een soepele en stille rit.

Badraaf kreeg de kans om de eActros 600 te testen tijdens de European Testing Tour in Duitsland, georganiseerd door Mercedes-Benz Trucks. Hij was onder de indruk van de prestaties en het comfort. “Het is alsof je in een gewone truck rijdt, maar dan zonder geluid. De truck rijdt verrassend soepel, en de vernieuwde MirrorCams bieden een uitstekend zicht, zelfs ’s nachts,” aldus Badraaf.

Wat vooral opvalt, is hoe eenvoudig de eActros kan worden opgeladen. Met een laadvermogen van 1 megawatt kan de truck in slechts één uur van 20% naar 80% worden opgeladen, wat hem bijzonder geschikt maakt voor langeafstandsritten. De eActros 600 illustreert perfect hoe innovatie en duurzaamheid samenkomen in de transportsector. Voor Badraaf was het een bijzondere ervaring om een van de eersten te zijn die deze elektrische truck mocht testen. Hij beschrijft het als een ‘unieke kijk op de toekomst van elektrisch transport’.

Fit en beloond worden: Ontdek de gym van Kivits Drunen!

Kivits Drunen heeft een fantastische sportschool op kantoor, die voor iedereen vrij toegankelijk is. Het is de perfecte plek om aan je fitnessdoelen te werken en in vorm te blijven. Een hoogtepunt van de sportschool is de wekelijkse bootcamp op woensdagavond, geleid door een professionele trainer. Van 20:00 uur tot 21:00 uur kunnen medewerkers deelnemen aan deze trainingssessie.

Maar dat is nog niet alles. Bij Kivits Drunen geloven ze in het belonen van inzet. Daarom bieden ze gratis sportkleding aan voor de sporters. Na tien keer sporten, ontvangen de medewerkers een bericht en krijgen ze een sportkledingstuk van Kivits Drunen. Met deze unieke aanpak kunnen ze een collectie sportkleding opbouwen, terwijl ze werken aan een gezondere levensstijl. Het motiveert om door te blijven gaan en steeds nieuwe doelen te stellen.

Soles4Souls: Schoenen doneren voor een betere wereld

Masja van de Pavoordt-Elshout, Business Development Manager Europe bij Soles4Souls, en Tino Appels, Directeur bij Cargo Logistics, kennen elkaar al geruime tijd. Cargo Logistics is een van de bedrijven die samen met Kivits Drunen de Kivits Logistics Group vormt. Tino is erg enthousiast over Soles4Souls, een non-profitorganisatie die hulp biedt door gedoneerde schoenen en kleding beschikbaar te stellen aan mensen in nood. “Wij zijn blij met ieder paar schoenen dat bij Tino beschikbaar komt”, vertelt Masja. 

Orkaan Katrina wordt gezien als de dodelijkste en meest vernietigende Atlantische orkaan van het orkaanseizoen 2005. Niet eerder richtte een natuurramp zoveel schade aan. Dat was het moment waarop uit een goed hart Soles4Souls is ontstaan in de Verenigde Staten. Door verschillende natuurrampen zijn veel mensen in Centraal-Amerika dakloos geraakt en leven veel mensen in armoede. Deze mensen zijn met schoenen en kleding al een stukje geholpen. Masja: “En ondertussen doen wij meer dan dat.”

Masja is verantwoordelijk voor het op de kaart zetten van Soles4Souls in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Zij zorgt ervoor dat iedereen weet van het bestaan van Soles4Souls en wat zij doen, en haalt donaties van zowel nieuwe als gebruikte schoenen en kleding binnen. “Ik werk zelf sinds november 2022 bij Soles4Souls.” In de Verenigde Staten heeft Soles4Souls 75 vaste medewerkers in dienst om kleding en schoenen in te zamelen en deze naar de juiste plek aan de juiste mensen te doneren. “Ik ben aangenomen om dit in Europa verder uit te dragen. Er is op allerlei vlakken veel werk aan de winkel. Geen probleem: schouders eronder!”, vertelt Masja.

Masja legt uit dat Soles4Souls zich inzet voor verschillende projecten, waaronder 4RELIEF en 4OPPORTUNITY. 4RELIEF richt zich op het bieden van hulp aan landen zoals Oekraïne, Syrië en Turkije waar oorlog heerst of waar grote natuurrampen hebben plaatsgevonden. Bij het project 4OPPORTUNITY worden mensen in ontwikkelingslanden geholpen die in armoede leven. Met name in Midden-Amerika en Afrika zijn er vrouwen die voor hun gezin moeten zorgen zonder inkomen te hebben. Soles4Souls biedt hen de mogelijkheid om schoenen te kopen voor een klein bedrag, die ze vervolgens kunnen doorverkopen op de markt. Zo kunnen ze brood op de plank krijgen en voor hun familie zorgen, waardoor ze uitzicht krijgen op een betere toekomst. Het is voor de partners van Soles4Souls belangrijk om te weten waar hun gedoneerde spullen terechtkomen, en daarom communiceert Soles4Souls transparant over wat er met de donaties gebeurt.

4EVERYKID is een project dat nog niet loopt in Europa. Masja is momenteel bezig om dit project op te zetten in Europa en te zorgen dat hiervoor zoveel mogelijk nieuwe schoenen en kleding binnenkomen. Masja: “In Amerika zorgen we ervoor dat kinderen weer naar school kunnen, door schoenen te doneren. In de Verenigde Staten zijn er enorm veel kinderen dakloos en gaan niet naar school. Vaak hebben deze kinderen geen schoenen en van een nieuw paar kunnen zij alleen maar dromen. Het klinkt misschien gek, maar door een paar schoenen kun je bewegen en ga je weer dingen ondernemen en krijg je weer zicht op een normaler leven. Hierdoor kunnen ze hopelijk weer naar school en krijgen ze een aanzet om het leven weer op de rit te krijgen.”

Masja ziet grote mogelijkheden voor Soles4Souls in samenwerking met Cargo Logistics. Cargo Logistics beheert verschillende merken in hun magazijn, die uiteindelijk retouren of overtollige voorraden kunnen doneren aan Soles4Souls. Daarnaast kan Cargo Logistics ook gebruikte schoenen inzamelen binnen hun eigen organisatie en deze aan Soles4Souls schenken.

“Als consumenten besluiten om hun aankoop te retourneren, komen deze items vaak weer terug in het magazijn van Cargo Logistics,” zegt Masja. “Maar wat gebeurt er met de voorraad die niet opnieuw verkocht kan worden of licht beschadigd is, maar nog steeds prima draagbaar? Wij zijn blij met elk paar schoenen dat beschikbaar komt in de magazijnen en organisatie van Cargo Logistics.”

Foto’s: soles4souls.org

Masja is vaak onderweg naar evenementen, beurzen en merken om Soles4Souls onder de aandacht te brengen. Ze ontmoet vertegenwoordigers van merken, retailers, fabrikanten, maar ook branchevreemde bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Soles4Souls. “Een aantal van hen wil ook een donatiebox in hun organisaties of winkels neerzetten waarin mensen schoenen kunnen doneren. Sinds kort is het ook mogelijk om schoenen in te leveren bij het hoofdkantoor van Kivits Drunen in Waalwijk. In de hal staat een donatiebox van Soles4Souls. Het doneren van schoenen is een kleine, maar belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.

Soles4Souls vindt transparantie erg belangrijk. Het moet inzichtelijk zijn waar de schoenen terechtkomen, wat het voordeel is voor de mensen in de wereld, wat het bewerkstelligt en wat de economische impact is. We brengen ook in kaart wie onze donateurs zijn en wie ons helpt om mensen in nood bij te staan. Als ze dat willen, gaan we zelfs met deze donateurs naar de landen toe om de mensen daar persoonlijk de schoenen te overhandigen.” Op deze manier probeert Masja, letterlijk, steeds meer vaste voet aan de grond te krijgen in Europa.

“Het feit dat Tino hier zo begaan mee is en meedenkt over dit soort thema’s, is voor zijn klanten ook heel belangrijk,” vertelt Masja. Vanaf 2025 moeten een groot aantal bedrijven verplicht gaan rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en waar de producten die zij op de markt brengen, uiteindelijk terechtkomen. De richtlijn heeft als doel de kwaliteit van informatie en de transparantie over de milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten. “Anders worden we gewoon een grote afvalbak. Waar gaan we met al die spullen naartoe? Het is belangrijk om meer verantwoordelijkheid te nemen en na te denken over wat en hoeveel er wordt geproduceerd en in omloop wordt gebracht,” aldus Masja. Kijk voor meer informatie op soles4souls.org.

Shell Snellader voor trucks van Kivits Drunen

Logistiek dienstverlener Kivits Drunen heeft een snellader van Shell Recharge in gebruik genomen voor haar nieuwe elektrische truck. Beide partijen hebben de ingebruikname van deze snellader op feestelijke wijze gevierd. Het bedrijf koestert de missie om logistiek op de meest efficiënte en duurzame manier te realiseren.

De snellader van Shell Recharge staat niet op zich; ook zijn ongeveer 4.000 zonnepanelen op het dak van Kivits Drunen in Waalwijk geplaatst en zal een grote batterij ter plekke het lokale elektriciteitsnetwerk zoveel mogelijk ontzien. De drie toepassingen dragen bij aan de verduurzaming van het zware transport van het bedrijf.

Voor de verduurzaming van zwaar transport zal volgens Shell in de komende jaren nog een mozaïek van oplossingen nodig zijn; biodiesel, biogas, batterij-elektrisch en waterstof. Hierbij is de verwachting dat de laatste twee op de langere termijn de boventoon zullen gaan voeren. Shell investeert nu al in alle toepassingen om deze producten te kunnen produceren of op te wekken en vervolgens te kunnen leveren aan haar klanten.

Kivits Drunen blijft koploper in de energietransitie met Volvo FH Electric

Voor Kivits Drunen kon het nieuwe jaar niet beter beginnen. Afgelopen week nam deze full service logistiek dienstverlener met trots hun eerste Volvo FH Electric truck in ontvangst. Het is een logische route die uitgestippeld werd, door te investeren in elektrisch blijft Kivits Drunen namelijk vooroprijden in de energietransitie. Rob van Opzeeland, algemeen directeur, vertelt over de duurzame plannen.

Hét moment om in te stappen
De keuze voor elektrisch was een uitgemaakte zaak, stelt Rob. “Als het aankomt op vergroening en verduurzaming van transport willen wij graag in de kopgroep blijven zitten. Tien jaar geleden startten we als één van de eersten met LNG-trucks, dat ontwikkelde zich daarna tot bio LNG-trucks. De markt van elektrisch rijden is in ontwikkeling en voor ons is dit hét moment om in te stappen. Met name omdat er nu ook E-trucks op de markt zijn die voldoen aan onze wensen. Qua chauffeurscomfort en levensduur.”

Stil, elektrisch en krachtig
De Volvo FH Electric past in het plaatje dat Rob voor ogen had. “Dit model past qua uitstraling en workability bij onze chauffeurs. Een grote 4×2 trekker met goede cabine en alle bijbehorende faciliteiten. En natuurlijk een sterke accu.” Kivits-Drunen BV start nu met één E-truck om zoveel mogelijk te leren en verbeteren. Rob: “Het is ons doel om zo snel mogelijk veel kilometers te maken op verschillende distributietrajecten. Hierdoor doen we het snelst, brede ervaring op. Dat zal ons in de elektrische toekomst op weg helpen.”

Een echte drie-eenheid
De combinatie Volvo Trucks, BAS Truck Center en Kivits-Drunen is al jarenlang een beproefd concept. Rob vertelt: “De toekomst begint nu. Dat begrijpen ze bij BAS en Volvo als geen ander. We trekken al tien jaar met elkaar op. Eerst met LNG, nu met elektrisch. Bij de start van dergelijke innovaties is het prettig samenwerken met partners die deze vernieuwingen toejuichen. BAS Truck Center kent onze organisatie en gaf ons van begin tot eind het juiste advies.”

Investeren in de toekomst
De eerste reacties zijn uiterst positief. “Klanten en stakeholders vinden het goed dat we hiermee bezig zijn. Ze volgen de ontwikkelingen met interesse. Daarbij ben ik ook benieuwd naar de impact voor onze mensen. De chauffeurs zijn erg diesel-minded en de E-Truck is stil en elektrisch. Dat zal even schakelen zijn voor ze. Maar we gaan het ervaren. Het is een leertraject waarbij wij onze voorsprong in de verduurzaming van transport willen versterken. De ervaringen die we nu opdoen gaan zich later absoluut uitbetalen,” aldus Rob.

Specificaties Volvo FH Electric
De Volvo FH Electric 4×2 Trekker is zeer compleet uitgerust met een accucapaciteit van 6x 90kWh (=540kWh) met een enorm vermogen van 490kW (666pk). Daarbij kan de truck tot 250Kw DC laden waardoor de truck binnen 2,5 uur volledig is opgeladen. De truck is voorzien o.a. Globetrotter XL cabine, Mediapakket met Navigatiesysteem en Dynafleet ondersteuning, Driver pakket, Luchtgeveerde vooras, Adaptive Cruise Control, Sode Collision Avoidance Support, Dodehoek-camera en veel meer.