Duurzaamheid
redactie
11 mei 2023

Soles4Souls: Schoenen doneren voor een betere wereld

Masja van de Pavoordt-Elshout, Business Development Manager Europe bij Soles4Souls, en Tino Appels, Directeur bij Cargo Logistics, kennen elkaar al geruime tijd. Cargo Logistics is een van de bedrijven die samen met Kivits Drunen de Kivits Logistics Group vormt. Tino is erg enthousiast over Soles4Souls, een non-profitorganisatie die hulp biedt door gedoneerde schoenen en kleding beschikbaar te stellen aan mensen in nood. “Wij zijn blij met ieder paar schoenen dat bij Tino beschikbaar komt”, vertelt Masja. 

Orkaan Katrina wordt gezien als de dodelijkste en meest vernietigende Atlantische orkaan van het orkaanseizoen 2005. Niet eerder richtte een natuurramp zoveel schade aan. Dat was het moment waarop uit een goed hart Soles4Souls is ontstaan in de Verenigde Staten. Door verschillende natuurrampen zijn veel mensen in Centraal-Amerika dakloos geraakt en leven veel mensen in armoede. Deze mensen zijn met schoenen en kleding al een stukje geholpen. Masja: “En ondertussen doen wij meer dan dat.”

Masja is verantwoordelijk voor het op de kaart zetten van Soles4Souls in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Zij zorgt ervoor dat iedereen weet van het bestaan van Soles4Souls en wat zij doen, en haalt donaties van zowel nieuwe als gebruikte schoenen en kleding binnen. “Ik werk zelf sinds november 2022 bij Soles4Souls.” In de Verenigde Staten heeft Soles4Souls 75 vaste medewerkers in dienst om kleding en schoenen in te zamelen en deze naar de juiste plek aan de juiste mensen te doneren. “Ik ben aangenomen om dit in Europa verder uit te dragen. Er is op allerlei vlakken veel werk aan de winkel. Geen probleem: schouders eronder!”, vertelt Masja.

Masja legt uit dat Soles4Souls zich inzet voor verschillende projecten, waaronder 4RELIEF en 4OPPORTUNITY. 4RELIEF richt zich op het bieden van hulp aan landen zoals Oekraïne, Syrië en Turkije waar oorlog heerst of waar grote natuurrampen hebben plaatsgevonden. Bij het project 4OPPORTUNITY worden mensen in ontwikkelingslanden geholpen die in armoede leven. Met name in Midden-Amerika en Afrika zijn er vrouwen die voor hun gezin moeten zorgen zonder inkomen te hebben. Soles4Souls biedt hen de mogelijkheid om schoenen te kopen voor een klein bedrag, die ze vervolgens kunnen doorverkopen op de markt. Zo kunnen ze brood op de plank krijgen en voor hun familie zorgen, waardoor ze uitzicht krijgen op een betere toekomst. Het is voor de partners van Soles4Souls belangrijk om te weten waar hun gedoneerde spullen terechtkomen, en daarom communiceert Soles4Souls transparant over wat er met de donaties gebeurt.

4EVERYKID is een project dat nog niet loopt in Europa. Masja is momenteel bezig om dit project op te zetten in Europa en te zorgen dat hiervoor zoveel mogelijk nieuwe schoenen en kleding binnenkomen. Masja: “In Amerika zorgen we ervoor dat kinderen weer naar school kunnen, door schoenen te doneren. In de Verenigde Staten zijn er enorm veel kinderen dakloos en gaan niet naar school. Vaak hebben deze kinderen geen schoenen en van een nieuw paar kunnen zij alleen maar dromen. Het klinkt misschien gek, maar door een paar schoenen kun je bewegen en ga je weer dingen ondernemen en krijg je weer zicht op een normaler leven. Hierdoor kunnen ze hopelijk weer naar school en krijgen ze een aanzet om het leven weer op de rit te krijgen.”

Masja ziet grote mogelijkheden voor Soles4Souls in samenwerking met Cargo Logistics. Cargo Logistics beheert verschillende merken in hun magazijn, die uiteindelijk retouren of overtollige voorraden kunnen doneren aan Soles4Souls. Daarnaast kan Cargo Logistics ook gebruikte schoenen inzamelen binnen hun eigen organisatie en deze aan Soles4Souls schenken.

“Als consumenten besluiten om hun aankoop te retourneren, komen deze items vaak weer terug in het magazijn van Cargo Logistics,” zegt Masja. “Maar wat gebeurt er met de voorraad die niet opnieuw verkocht kan worden of licht beschadigd is, maar nog steeds prima draagbaar? Wij zijn blij met elk paar schoenen dat beschikbaar komt in de magazijnen en organisatie van Cargo Logistics.”

Foto’s: soles4souls.org

Masja is vaak onderweg naar evenementen, beurzen en merken om Soles4Souls onder de aandacht te brengen. Ze ontmoet vertegenwoordigers van merken, retailers, fabrikanten, maar ook branchevreemde bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verhaal van Soles4Souls. “Een aantal van hen wil ook een donatiebox in hun organisaties of winkels neerzetten waarin mensen schoenen kunnen doneren. Sinds kort is het ook mogelijk om schoenen in te leveren bij het hoofdkantoor van Kivits Drunen in Waalwijk. In de hal staat een donatiebox van Soles4Souls. Het doneren van schoenen is een kleine, maar belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.

Soles4Souls vindt transparantie erg belangrijk. Het moet inzichtelijk zijn waar de schoenen terechtkomen, wat het voordeel is voor de mensen in de wereld, wat het bewerkstelligt en wat de economische impact is. We brengen ook in kaart wie onze donateurs zijn en wie ons helpt om mensen in nood bij te staan. Als ze dat willen, gaan we zelfs met deze donateurs naar de landen toe om de mensen daar persoonlijk de schoenen te overhandigen.” Op deze manier probeert Masja, letterlijk, steeds meer vaste voet aan de grond te krijgen in Europa.

“Het feit dat Tino hier zo begaan mee is en meedenkt over dit soort thema’s, is voor zijn klanten ook heel belangrijk,” vertelt Masja. Vanaf 2025 moeten een groot aantal bedrijven verplicht gaan rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en waar de producten die zij op de markt brengen, uiteindelijk terechtkomen. De richtlijn heeft als doel de kwaliteit van informatie en de transparantie over de milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten. “Anders worden we gewoon een grote afvalbak. Waar gaan we met al die spullen naartoe? Het is belangrijk om meer verantwoordelijkheid te nemen en na te denken over wat en hoeveel er wordt geproduceerd en in omloop wordt gebracht,” aldus Masja. Kijk voor meer informatie op soles4souls.org.

Duurzaamheid
10 jul 2023
Fit en beloond worden: Ontdek de gym van Kivits Drunen!
Kivits Drunen heeft een fantastische sportschool op kantoor, die voor iedereen vrij toegankelijk is. Het is de perfecte plek...
Duurzaamheid
23 mrt 2023
Shell Snellader voor trucks van Kivits Drunen
Logistiek dienstverlener Kivits Drunen heeft een snellader van Shell Recharge in gebruik genomen voor haar nieuwe elektrische truck. Beide...
Duurzaamheid
09 jan 2023
Kivits Drunen blijft koploper in de energietransitie met Volvo FH Electric
Voor Kivits Drunen kon het nieuwe jaar niet beter beginnen. Afgelopen week nam deze full service logistiek dienstverlener met...